A község jelene

 

A település Jász-Nagykun-Szolnok megye mezőgazdasági jellegű községe, amely:

                        206 ha belterülettel,

                        4227 ha külterülettel rendelkezik.

            Jászszentandrás lakóinak száma 2511 fő, amelyből 18 év alatti 400 fő, 18-59 közötti 1328 fő, 60 év feletti 783 fő. A lakosság aktív dolgozóinak egy része ingázóként a környék nagyobb településein (Jászberény, Jászfényszaru, Visonta stb.), azok üzemeiben dolgozik.

         A 90-es évektől megnőtt a vállalkozók, vállalkozások száma; jelenleg 33 kereskedelmi, 10 vendéglátóipari, 71 szolgáltatást végző, 13 ipari tevékenységet folytató, 14 mezőgazdasági vállalkozás és 6 egyéb vállalkozás működik községünkben, továbbá 63 mezőgazdasági őstermelő rendelkezik igazolvánnyal. Összesen: 210 vállalkozás.

            Jelenleg a növénytermesztés a fő mezőgazdasági tevékenysége a településnek, jelentős a gabonaféléken kívül a dinnye-, kukorica-, illetve a szőlő- és gyümölcstermesztés. Ezenkívül külterület jelentős részén erdőgazdálkodás folyik. Állattartás szempontjából a családi gazdálkodásban tenyésztett szarvasmarha, sertés és baromfi a jelentős.

            A község infrastruktúrája fejlett, a 31-es számú út jelenti a fő közlekedési irányt, illetve a 3228j számú út, amely összeköti Jászszentandrást Jászapátival. Vasútvonal nem halad át a falun, legközelebbi vasútállomás 10 km-re (Jászapáti) és 11 km-re (Heves) van. A belső utcák  95%-a szilárd burkolatú, gyalogosközlekedésre 35,43 km hosszúságú járda szolgál. A belterület teljes területén  kiépített a villamosenergia, a telefonhálózat, a vezetékes víz és a vezetékes gáz. Legutóbbi fejlesztések során kiépítésre került a szennyvízcsatornázás, és a kábeltelevízió széles sávú internethasználattal. Ezenkívül 25 közkifolyó, illetve 58 tűzcsap található a községben.

A Polgármesteri Hivatal a község életével és a lakosság ügyeivel kapcsolatos teendőit 12 fő látja el Germán Judit jegyző vezetésével.

Jászszentandráson a 2019. évi önkormányzati választásokat követően az alábbi képviselőtestület végzi a település irányítását:

Kolláth Bálint polgármester

Gonda László alpolgármester

Csontos Magdolna, Csikós Lajosné, Bagdi Attila, Nagy Tamás, Kozma István képviselőtestületi tagok.

A település életében fontos szerepet játszanak a helyi civil szerveződések, alapítványok, klubok, egyesületek.