Látnivalók


 

Templom

 

A nyugodt, békés hangulatot árasztó vidék mellett, Jászszentandrás egyik legérdekesebb műemléke a 20. század elején épült, neogótikus római katolikus temploma. A század templomépítészének jellegzetes neogótikus alkotása, Czigler Győző tervei alapján, Wagner Márton kivitelezésében mindössze két év alatt, 1903-ban készült el. nevezetessé, az 1933-ban készült freskói teszik, amelyek századunk templomfestészetének európai rangú alkotásai. A templom hajójának történelmi freskóit Chiovini Ferenc, a szentély és a diadalív egyházi témájú freskóit Aba-Novák Vilmos készítette.


 

Tájház és emlékművek

 

A községünkben a tájház állandó és időszakos kiállításokkal várja a látogatókat. Közvetlen szomszédságában található a 2008-ban, Dávid Áron és Tajti Gáspár által állíttatott Trianon emlékmű.

 

Innen néhány lépésnyire láthatóak, a község központi kereszteződésében, a világháborús emlékműveink, valamint a nemrégiben épült téren Szent András Apostol szobra.

 

 

 

IPA park, Szarvasgomba múzeum

A Nemzetközi Rendőrszövetség emlékparkja, melyben felállított szobor a rendőrszövetség alapítóját Arthour Troop-ot ábrázolja. 1998. augusztusában az Ipa emlékpark alapkőletételét követőn 2000-ben átadott emlékpark létrehozása Stuchlik László jászszentandrási lakos nevéhez fűződik.

Az ország első, Európa második szarvasgombász-múzeumát nyitották meg községünkben. Stuchlik László négy évvel ezelőtt kezdett komolyan foglalkozni a szarvasgombászattal, most családja erdejében próbálja meg telepíteni a különleges gombafajt. A hazai szarvasgombász-hagyományok ápolása érdekében alakították ki tanyájukon a múzeumot. Megtekinthető előzetes telefonos bejelentkezés után.

 

Cím: 5136 Jászszentandrás, Járási iskola út 57.
Telefon szám: +36-30-627-2781; 30-933-5691
Kapcsolattartó személy: Stuchlik László, Till Ervin

 

Termálfürdő és kemping

                                                                                                                                                                   Jászszentandráson a hatvanas években bukkantak a föld mélyében rejlő termálvízre. Az itteni országosan, és határainkon túl is ismert fürdő kiterjedt, gondozott, ligetes parkban helyezkedik el. A környezet is hozzájárul, hogy a fürdőzők kikapcsolódása még kellemesebb legyen. A felhőtlen pihenés és kikapcsolódás mellett a vastartalmú termálvíz, a reumatikus és mozgásszervi betegségek kezelésére is kiváló. Bizonyítja ezt a strand mellett található kemping is, ami megtelik az évről-évre, visszatérő vendégekkel. A 2008-ban átadott 3 pályás csúzda pedig a legfiatalabbak nyári szórakozását szolgálja.

Andrástermál Kft.
H-5136 Jászszentandrás, Mártírok u. 14.
Telefon/fax.: 06-57-446-025
E-mail: termalkemping@invitel.hu
https://www.jaszszentandras-strand.hu